Tuesday, May 8, 2007

Pelejä ilman rajoja 1

Varsinkin lapsiperheisiin tulee silloin tällöin postin kantamina miltei kirjamittaisia kataloogeja uusista leluista, nukeista ja peleistä. Näin tapahtuu ennen kaikkea joulua edeltävinä kuukausina (joita on 11 kpl). Joskus peleistä parhaimmat päätyvät pubien ja baarien kirjahyllyihin heti sinne ensyklopedioiden, rockopedioiden ja Pentti Saarikosken runoteosten (joita kukaan ei lue) alle; Alias, Frendit, Monopoli, Yatzy.

Tahtoisin kuitenkin esitellä muutaman pelin, joita ei löydy Bratzien ja Haukkaavien Hippojen viereisiltä sivuilta. Nämä ovat aikanaan joko yksin tai kaverin kanssa keksittyjä ajanvietemuotoja joita toivon jokaisen joskus ainakin kokeilevan. Muistakaa kuitenkin, että alla mainitut pelit ovat kopisuojattuja eikä niitä siten saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

Jotta itse saisin edes kapallisen kaupallista hyötyä peleistä, ilmoitan nämä elämääni sulostuttaneet viihdeinstrumentit myös englannin kielellä:

Nyt Mattel, Fisher Price ja Agfa: vaviskaa!

1. Mäkihyppypeli ( The Ultimate Ski Jump Coffee Package Game)

TUSJCPG 1.1.1 tehtiin siten, että leikattiin paperinukkemaisesti kahvipaketin kannesta ihmishahmo, mitattiin ja leikattiin sukset. Nämä teipattiin huolella oikeaan kohtaan, jotta saatiin haluttu tasapaino aikaiseksi. Kehon tasapaino testattiin pudottamalla ukko alas ja kommentoimalla hannu lepistömäisesti liitorataa tyyliin "hyvää tekemistä" tai "No joo, pikkunätti hyppy". Kun "ukon" balanssi oli saatu kohdalleen oltiinkin jo valmiita kisaan. 60 askarrellun pahviukon jälkeen tehttin hyppyri, joka koostui Scalextric -autoradan ylämäestä sekä kaksikerroksisen asuintalomme portaikkoon tehdystä pahvisesta alamäestä.

Parhaimmillaan ukot lensivät 126 metriä (2,5 metriä luonnossa). Pituus ja tyyli ratkaisivat. Legendaarisia TUSJCPG:läisiä olivat mm Hans Georg Aschenbach, hänen velipoikansa Dieter, Henry Glass ja Pentti Kokkonen.

2. Mandariinitaistelu (The Ultimate Mandarin Fight)

TUMF:ssa ostetaan kaupasta mandariini, kuoritaan se ja erotellaan mandariinilohot toisistaan. Sen jälkeen jaotellaan lohmot kahteen lohkoon. Satunnaisessa järjestyksessä asetetaan lohmot vastakkain ja painetaan niitä toisiaan vasten. Se kummasta purskahtaa trooppiset mehut aikaisemmin putoaa jatkosta. Ehjä jatkaa. Cup-systeemi siis. Voimakkain mandariinilohmo voitta kisan eikä joudu syödyksi.

3. Mamata (The Ultimate Mindmastering Football Manager Eating Game)

Tulee sanoista Mastermind -Manager- Tammi. Tässä tuskaisassa pelissä yhdistyy klassikkopeli Mastermind, jalkapallovalmennus sekä Tammi -lautapeli.

Aluksi kaksi pelaajaa miettii toisistaan tietämättä jalkapallostrategian. Sen jälkeen kotijoukkue asettaa nappinsa Mastermind -kentälle esimerkiksi 4-4-2 asetelmaan. Vierasjoukkue asettaa myös oman joukkueensa kentälle. Sen jälkeen pelataankin tammen säännöillä kuitenkin siten, että se, joka saa ensimmäisenä neljä omaa pelaajaa vastustajan päätyyn voittaa. Mainittakoon vielä, että pelissä voi syödä vastustajan, mutta hänelle ei voi syöttää.

Tämän pelin tuoksinassa on tullut aikojen saatossa lukuisia erimielisyyksiä sääntötulkinnoista. Nappien liikuttelusta on ollut puhetta. Saako pakittaa, saako ohittaa? Usein peli päätyy siihen että vastustaja pukkaa päällään vastustajaansa rintakehään.

3 comments:

Anonymous said...

Häikäisevää, hykertelin ääneen.

Olin varmaan hiukan varhaisemmin liikkeellä, kun rakensimme takapihalle hyppyrin, josta loikimme puusuksilla itse. Muistan nimittäin, että halusin aina olla joko Yukio Kasaja tai Tauno Käyhkö.

Siitä pitää muistaa aina nuorempia varoittaa, ettei minisuksilla kannata juuri hypätä. Vaikka sitkeästi reenasin, lensin aina perseelleni.

Ohari said...

Hekottelin ääneen. Loistavia pelejä! Voi olla vaikeuksia tämän jälkeen yrittää syödä mandariini ns. normaalisti :-)

Theodorville said...

Kiva että kelpaa. Mandariinitaistoahan voi tietty laajentaa kamppailu-urheilun mukaisesti eri painolajeihin. Raskaansarjan mittelöissä, joissa kohtaavat greipit, täytyy ottaa jo suojalasit käyttöön.

Lisäksi CIF (Comité international des fruits) harkitsee uusien eksoottisten hedelmien mukaan ottoa jo seuraaviin kisoihin. Komitean mottonahan on Citrus Altius Fortius.