Saturday, April 7, 2007

Että semmosta

Mielestäni liikaa tietokoneen ääressä istuvana (töissä enimmäkseen seisovana) ihmisenä olen pitkittänyt tällaisen blogin perustamista jo kauan. No, sitähän se pitkittäminen on. Mitä kauemmin pitkittämiseen kuluu aikaa sen onnistunempaa se on.

Kaikki uusi tekniikka kuten sähköposti, tekstiviesti tai dieselmoottori on aikanaan aiheuttanut ihopoimuissani vastarinnan väristyksiä vaikken mikään Pancho Villan kaltainen kapinallinen ole koskaan ollutkaan. Liekö teknisten uudistusten katatoninen vastustus peruja Juha Miedon Falunissa 1974 käyttämien puusuksien aiheuttamasta kansallisesta myötäitsesäälistä, joka tuntui hyvältä.

Blogeja, MySpacea, Youtubea, vertaisverkkoja ja muita it-teknologian ilmentymiä on tietysti turhaa vastustaa. Niitä voi välttää, mutta niiltä ei voi välttyä. Ne ovat aseita: "Luoti ei tapa vaan ihminen joka sen lähettää". Ja monestikin vastustus juontaa vain juurensa kyvyttömydestä käyttää uusia välineitä. Toki moraalisilla näkökannoillakin on aina oma paikkansa. Ja jos sitä ei itse osaa ottaa, aina löytyy otsalampulla varustettu opiskelijanörtti joka ohjaa oikealle penkkiriville ja pitää puolen tunnin amoraalisaarnan ennen jättämistään sinut posthistorian hämärään.

Harvoin tulee vastaan tilanteita, joissa uuden teknologian käyttöönotto on pakotettua. Lähinnä tulee mieleen digitaaliseen televisiolähetystekniikkaan siirtyminen ja ehkä myös tuo Falunin jälkeinen lasikuitusukseen siirtyminen. Seuraava voi olla maksuautomaattien poistuminen pankeistamme. Usein ajatellaan, että uusi teknologia vaikuttaa välittömästi ja pahimmillaan uhkana meihin henkilökohtaisesti. No. Neil Armstrong kävi tiettävästi kuussa 1969, mutta sehän ei millään muotoa meinannut sitä, että perheemme Oulun Raksilassa olisi ollut alettava kääriä arabia-astiastoamme Kalevan sunnuntainumeroihin pikaisen kuuhunmuuton varalta.

Yllä oleva vuodatus olkoon selitys sille, miksi olen välttänyt tähän asti esimerkiksi tällaisen blogin perustamista. Olkoon se myös selitys sille miksi nyt näitä kirjaimia tähän perätysten naputtelen. Tulipahan kokeiltua ja näissähän on se kiva puoli, että kun jotain nettiin lykkää niin sen voi sinne myös jättää, ikään kuin emoaluksestaan irtautuneen astronautin syvän avaruuden lempeään valssiin.

3 comments:

Varapygmi said...

Sillä lailla! Linkit näyttävät ainakin pelaavan ja juttu on rattoisaa pohdiskelua.

Pakko se on hyväksyä: ihminen on käynyt jo puussakin.

Theodorville said...

Olen kuullut huhuja että ihminen (taisi olla tyttölöitä) on käynyt suusssakin.

Anonymous said...

Lue koko blogi, melko hyva