Tuesday, April 24, 2007

Rock'n'roll double neck guitar


Innostuin taannoin hehkuttelemaan (tosin sekavasti) omaa kitaranostoreissuani menneiltä vuosilta. Olisi pitänyt kenties mainita, ettei kuvan Ibanez ollut se nimenomainen kitara, jonka vuoksi urhasin viimeisenkin uskottavuuteni vanhempieni silmissä sekä sen myötä toviksi mahdollisuuteni ehjien housujen hankintaan.

Housut tulee nykyisin hommattua UFFista ja yleensä ehjinä. Kitaroista en juuri mitään ymmärrä tänä päivänäkään, mutta sen tiedän että niissä on yleensä koppa, talla, kaula ja pääasiallisesti kuusi kieltä, joihin pitäisi osua samanaikaisesti sekä vasemman että oikean käden sormilla.

Toista se on toisilla. Osmo Poliitti ilmaisi jo blogissaan viehtymyksensä Deke Dickersoniin, joka soittelee paljolti kaksikaulaisella Mosrite -työvälineellä. Hänen stakassaan on 6*6 kieltä kun taas joillakin kuten kuvan Jimmy Pagella saattaapi olla vingutusvälineessään jopa 12*6 kieltä.

Deke Dickersonin kantaisänä kaksikaulaisten suhteen voidaan pitää kaiketi vanhan liiton country -pikkajaa Joe Maphisia. Olen nähnyt herran kerran Ruotsin TV:n dokumentissa (taisi olla Tex Ritter Shown antia) ja kyllähän homma toimi. Deken toisena kantaisänä voidaan pitää kovan luokan lurittelijaa ja sätkynukkea Larry Collinsia, joka vaikutti The Collins Kidsin toisena jäsenenä. Larry on syntynyt 1944 joten ensimmäistä kertaa huipulla ollessaan poika oli hädin tuskin kympin vanha.


Larry Collins nousi vielä aikapoikanakin musiikkibusineksen huipulle. Hänen kynästään on lähtöisin mm Delta Dawn -niminen kappale, josta ainakin Tanya Tucker sai itselleen aimo hitin. Suomennoksessahan ikioma Maaritimme lauloi upeasti Laakson Liljasta.
Muuten. The Collins Kidsin toisella jäsenellä Lorrie Collinsilla oli vain yksi kaula, mutta se oli sitten sitäkin kaunihimpi.

Youtubestakin tietenkin löytyy: Just Because
Ja paljon muuta.

2 comments:

Varapygmi said...

Collins Kids oli hauska ylläri, en ole nähnyt konsaan tuollaisia pätkiä. Larry näytti kurittavan vain alempaa kaulaa, mutta tekee sen kyllä tarmolla ja taidolla.

Maphisin kaksikaulainen näyttää tosiaan hyvin paljon samalta kuin Dickersonin, eikä ole Larrynkään vehje kaukana.

Anonymous said...

Well said.