Thursday, April 12, 2007

Selkeätä sen olla pitää

Edellistä listaa kirjoitellessani tuli mieleen monia erilaisia mahdollisia suosikkilistoja. Niitä tullee jossain vaiheessa tälle palstalle, mutta ensin tahtoisin eritellä hiukan viehtymystäni sarjakuvataiteeseen.

Olen ehdottomasti selkeän linjan (claire ligne) kannattaja. Tämän koulukunnan suurimmat artistit tulevat kai Belgiasta ja Ranskasta, mutta ihailemaani selkeää linjaa löytyy ihan kiitettävästi myös jenkkisarjiksista. En ole koskaan ollut ns taidesarjiksen ystävä vaikka olen niitäkin lukenut. Myös manga ja Marvel -jutut ovat jääneet vähemmälle tutustumiselle.

Tintti on tietysti ykkönen (mestariteoksia esimerkiksi Castafioren korut ja Tuhatkaunon tapaus), mutta heti perässä tulevat seuraavat sarjakuvasuosikkini:

Edgar P. Jacobs: Blake ja Mortimer.
Harmi ettei näitä kaikkia ole suomennettu. Siinä olisi jollekin kustantamolle kulttuuriteon paikka. Jälki on äärettömän tarkkaa, mutta hieman jäykkää. Tekstiä on paljon joten yhden albumine lukemiseen menee helposti tunteja aikaa, varsinkin kun jää ihmettelemään piirrosjäljen taituruutta. Olen yrittänyt lukea joitain ranskaksi, mutta silloin on eteneminen ollut todella hidasta.

Uderzo & Goscinny: Asterix.
Kilpailee Tintin kanssa ykköspaikasta. Objektiivisesti ajateltuna Asterix on ehkä parempikin, mutta Tintin nostalgiapisteet ratkaisevat edun sinne puolelle.

Tabary & Goscinny: Ahmed Ahne
Parhaimmillaan hyvä, mutta huonoimmillaan (Goscinnyn poismenon jälkeen) sangen rasittavaa luettavaa. Eikä se linjakaan ole enää kovin selkeää.

Morris & Goscinny: Lucky Luke
Samanlainen tapaus kuin Ahmed. Nykyinen jälki on onnetonta, mutta esimerkiksi Daltonin muori ja Serenadi Neljälle Daltonille ovat loistavia.

Bob Morane, Bernard Prince, Bruno Brazil yms
Nämä sankarit voidaan niputtaa yhteen kategoriaan, siksi samantyyppisiä ne ovat. Ne eivät ole ns hyviä sarjakuvia vaan lähinnä typerää roskaa, mutta jostain syystä olen niitä lukenut ja divareista haalinut aina kun olen onnistunut sellaisia löytämään. Piirrosjälki on tökeröä ja tarinat ohkaisia lukuunottamatta ehkä Bernard Prince-tarinaa Rämeitten hurjapäät.

Amerikkalaisista sarjakuvista suosikkiartistejani ovat Alex Raymond ja Will Eisner, jonka Spirit -työt koskettavat huumorillaan ja tunnelmallaan. Raymondin Rip Kirbyssa taasen mustavalkoinen jälki mielyttää. Kukapa osaisi piirtää puvuntakin jokaisen laskostuman niin taitavasti kuin Mr Raymond.


No comments: